Ah, de feestdagen. De tijd van gezelligheid, lichtjes, eten, drinken, cadeautjes… en soms, laten we eerlijk zijn, een flinke portie stress. Ik weet hoe dat voelt, want ik heb er zelf ook jaren mee geworsteld. Van mezelf dwingen om "de perfecte kerst" te creëren, tot proberen te voldoen aan verwachtingen waarvan ik dacht dat anderen ze hadden – en elke keer eindigde ik uitgeput en teleurgesteld.
Totdat ik het anders ging doen.
De sleutel?
Uitspreken wat je écht nodig hebt.
Uitspreken creëert ruimte
Eerlijk? Dat vond ik doodeng. Ik was bang dat ik iemand zou teleurstellen, dat mensen me egoïstisch zouden vinden, of dat ik voor altijd de “saaie” van de familie zou zijn. Maar wat er gebeurde toen ik wél zei waar ik behoefte aan had, was het tegenovergestelde. Er ontstond ruimte. Ruimte voor een gesprek.
Het bleek dat veel mensen in mijn omgeving precies hetzelfde voelden: het was druk, overweldigend, en die feestdagen zaten zo bovenop elkaar dat ze nauwelijks konden ademhalen. Door eerlijk te zeggen: “Ik vind het te veel, kunnen we kerst niet verplaatsen naar januari?” ontstond een hele nieuwe dynamiek. We maakten er een gezellig moment van in het nieuwe jaar – met minder stress, minder haast, en eigenlijk veel meer aandacht voor elkaar.
Dus, mijn eerste tip: durf uit te spreken wat jij nodig hebt. Misschien is jouw wens helemaal niet zo gek, en kunnen jullie samen een manier vinden om de feestdagen fijner te maken.
Houd de communicatie bij jezelf
Een van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb – en dit geldt niet alleen voor kerst, maar ook voor die gezellige (soms pittige) gesprekken aan de kersttafel – is om de communicatie altijd bij jezelf te houden.
In plaats van te zeggen: “Jij maakt altijd van alles een drama,”
probeer: “Ik voel me overweldigd als het gesprek zo chaotisch verloopt.”
In plaats van: “Je hebt wéér iets gedaan wat ik niet fijn vind,”
zeg: “Ik merk dat ik behoefte heb aan wat meer rust.”
Als je vanuit jezelf spreekt, creëer je minder weerstand en ontstaat er sneller begrip. En onthoud: iedereen zit daar met de beste bedoelingen, zelfs als het niet altijd zo voelt. Misschien reageert iemand vanuit angst, onzekerheid, of een oud patroon dat niks met jou te maken heeft. Niemand gaat zomaar “op oorlogspad”.
Compassie – voor jezelf en voor anderen – is de echte kerstmagie.
Laat de drank staan (of in elk geval een beetje)
Kijk, ik snap het: een wijntje hier, een glaasje champagne daar… het hoort bij de feestdagen, toch? Maar eerlijk gezegd helpt het mij om de alcohol wat te beperken. Want na dat derde of vierde glas merk ik dat mijn gedachten toch net wat donkerder worden, dat kleine irritaties groter lijken, en dat mijn lichaam de volgende dag een stuk minder vrolijk is.
Eén of twee drankjes? Heerlijk. Maar als ik probeer “door de feestdagen heen te drinken”, werkt dat eigenlijk altijd averechts. Dus mijn tip: geniet met mate. Geef je lichaam en geest de ruimte om helder en in balans te blijven.
Maak tijd voor jezelf
Plan elke dag een moment voor jezelf. Serieus, iedere dag. Of je nu met je familie in een huis zit, een volle tafel hebt, of in je eentje kerst viert: dat “me-time”-moment is heilig.
Wat kun je doen?
- Een meditatie van vijf minuten.
- Een ademhalingsoefening (in door de neus, uit door de mond – langzaam en diep).
- Even naar buiten voor een frisse neus en een wandeling.
- Gewoon op de bank zitten, een kop thee drinken en voelen: hoe gaat het eigenlijk met mij?
Dit soort momenten zijn geen luxe, ze zijn essentieel. Als je jezelf de ruimte geeft om te voelen wat jij nodig hebt, kun je ook beter verbinden met anderen. En echte verbinding, dat is waar kerst – en elke feestdag – uiteindelijk om draait.
Prikkels: minder is meer
Kerstmuziek op standje honderd, knipperende lichtjes, een kamer vol kletsende mensen… het kan snel te veel worden. Probeer de prikkels wat te doseren. Zet de muziek wat zachter, kies voor warme lichtjes in plaats van een flikkerend lichtfestijn, en wees niet bang om even een stapje terug te doen als het je allemaal wat overweldigt.
En weet je wat? Stel je voor dat je een dag helemaal alleen bent met kerst. Hoe erg is dat eigenlijk? Misschien is dat juist wel heerlijk: een hele dag alleen maar dingen doen waar jij blij van wordt. Maak er iets moois van, op jouw manier.
Tot slot: het komt uit een goed hart
Als je merkt dat de feestdagen niet helemaal gaan zoals je had gehoopt, herinner jezelf dan hieraan: iedereen doet z’n best. Misschien voelt dat niet altijd zo, maar de intentie is bijna altijd goed. Je familie en vrienden willen waarschijnlijk net als jij gewoon een fijne tijd – ook al lukt dat niet altijd.
Met compassie voor jezelf én voor de ander kun je veel beter omgaan met wat er gebeurt. En wie weet, misschien wordt deze kerst daardoor wel een stuk rustiger, fijner en… echter.
Ik wens je een feestdagen vol rust, verbinding, en momenten die écht bij jou passen.
Reactie plaatsen
Reacties